Le Marché – Únor 2012
Od doby, kdy nám zavřeli Twinpoint, jehož koncept jsem si opravdu oblíbil, jsem netrpělivě vyhlížel otevření Le Marché. Zatím mám maličko smíšené pocity,ale věřím že si vše rychle sedne.
V tuto chvíli mám za sebou dvě návštěvy a proberu s dovolením všechna jídla, která jsem zde ochutnal.
Francouzská česnečka byla doladěna pravděpodobně Roquefortem. Dnes si z ní pamatuji už jen to, že byla výrazně slaná.
Kachní rilettka – křehoučké trhané maso z kachních stehýnek zatažené ve voňavém sádle, výborně ochucené solí a pepřem s jemnou dochutí bylinek. Řekl bych, že jsem lepší ještě nikde nejedl.
Jehněčí kotletky na česneku a estragonu. Toto jídlo mě nijak neuchvátilo. Dokonce jsem musel přemýšlet, jestli bylo připravováno na tymiánu , rozmarýnu či estragonu. Bylinky nebyly cítit. Maso na můj vkus více propečené a přesto ne křehké, ale spíše „tahací“. Na jehněčí mám vysoké nároky a čekal jsem od tohoto jídla více.
Kachní prsa s pomerančovou omáčkou – maso vhodně propečené (dalo by se napsat medium rare) s křupavě vypečenou kůžičkou. Omáčka opravdu chutnala po pomerančích. Byla dochucena perníkovým kořením a výborně doplňovala chuť kachních prsíček. Velmi dobré jídlo
Dušené skopové po provensálsku – Maso připravené tak akorát, nebylo tuhé, ale konzistence a chuť skopového byla zachována. Omáčka vonící bílým vínem a provensálskými bylinkami byla doplněna slaďoučkými šalotkami a křehkou mrkví. Byla jemně pikantní, na což jsem byl předem upozorněn obsluhou. Výborné jídlo
Hovězí krk dušený v černém pivu – Maso z části rozpadlé na jednotlivá vlákna a z části ještě drželo konzistenci. Omáčka velmi silná (masově). Extrémně tmavou barvu určitě ovlivnilo i černé pivo, které bylo patrné i v chuti. Jídlo působilo maličko slaněji, ale v kombinaci s francouzskou bagetkou bylo v naprostém souladu. Výborné jídlo
Salát nicoise – nejsilnější stránkou tohoto jídla bylo určitě filátko z tuňáka lehce grilované – vonělo kouřem. Toto mě donutilo zeptat se číšníka na způsob úpravy. Slíbil, že se zeptá kuchaře, ale odpovědi jsem se bohužel nedočkal. Očekával jsem informaci o použití zauzené či jiné speciální soli. Příště se zeptám znovu, protože chuť masa mi opravdu učarovala. Vajíčka uvařená na „hniličku“, salátek z rukoly a polníčku lehce ochucený (vinaigrette – hořčice), rajčátka, vařené brambory, černé olivy, zelené fazolky (působily maličko zmrzle). Minimálně díky tuňákovi musím napsat, že to bylo výborné jídlo.
Crépe Suzette – toto bylo velmi zajímavé srovnání, protože den předtím, jsem stejný dezert dělal doma. Na můj vkus byla zdejší verze „omáčky“ hořká a kyselá. Necítil jsem žádný náznak karamelu ani Cointreau či Grand Marniere. Z omáčky příliš vystupovala vůně i chuť pomerančové kůry (možná toto přerazilo a zamaskovalo ostatní použité suroviny). Palačinky byly „ozdobené“ jedním srpkem pomeranče s kůrou. Pro mne nešťastné řešení. Preferuji, když mohu vše co je na talíři zkonzumovat. Vhodnější by podle mne bylo použít několik čistě filírovaných kousků pomeranče. Nakonec ještě dodám, že dávám přednost flambované verzi tohoto dezertu. Pro mě spolu s polévkou neslabší článek obou návštěv.
Maličko mě zarazilo, že ani při jedné z návštěv nebylo možno objednat čokoládovou pěnu, ač je ve stálé nabídce. Líbí se mi stručné a přehledné stálé menu doplněné speciální denní nabídkou.
Největší problém zde zatím vidím v oblasti nápojů. Nikoliv snad v jejich kvalitě, ale spíše v uchovávání a servírování. Ochutnali jsem zde hlavně rozlévaná francouzská vína čepovaná z Bag in Box balení. Bohužel bílé i červené víno je podáváno ve stejné teplotě okolo 20 –21 stupňů, což značně devalvuje jeho chuť i vůni. Chápu, že se restaurace teprve rozjíždí a toto se určitě bude řešit, nicméně majitelé mají bohaté zkušenosti z Twinpointu a toto měli mít ošetřené před zahájením provozu. Nemilým překvapením bylo také servírování studeného mléka ke kávě. Naopak co kvituji opravdu s povděkem , tak to je kohoutková voda podávaná v karafě a doplňovaná během celé návštěvy.
Velmi zajímavý prostor působí prozatím maličko nezabydleně. Obsluha je na můj vkus až příliš žoviální a hlučná. To ale možná k Francii patří a od další návštěvy mě to určitě neodradí.
Restaurace s neskutečně příznivým poměrem cena x výkon při použití kvalitních a čerstvých surovin.
Nejnovější komentáře