toto je základní recept, který lze rozvinout do mnoha směrů …
Co budeme potřebovat: (6 porcí)
- 300 -350 g mražené kukuřice
- 2 brambory
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 40 g másla
- 2 střední cibule, 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany (min 15%)
- šťávu z 1/2 citronu
- sůl, pepř
Postup:
V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a přidáme očištěnou nakrájenou cibuli a restujeme cca 3 minuty.
Přidáme rozdrcený, posekaný česnek, oloupané brambory nakrájené na malé kostičky (max 1 cm) a kukuřici (klidně mraženou).
Restujeme další 2 minuty a zalijeme vývarem.
Provaříme 10 minut, brambory by měly být v tento okamžik dostatečně uvařené.
Vše řádně rozmixujeme, během mixování přlijeme smetanu.
Přecedíme přes vhodné síto (slupky z kukuřice nejdou zcela rozmixovat a někomu mohou být protivné).
Ochutnáme a až nyní dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou (vývar máme ochucený, proto dochucujeme až nyní).
Znovu promixujeme a můžeme podávat.
Rady a triky:
Základní recept vám poskytne hladký krém s výraznou kukuřičnomáslovou chutí – spíše takový americký styl. Můžeme servírovat s opečenou slaninou, dýňovým olejem apod..
Tento základ velmi snadno pošleme směrem do „kari“ , stačí do restující se cibule přidat zároveň s česnekem i 1 PL nasekaného zázvoru, 1ČL kurkumy, rozsekanou chilli papričku, 1ČL rodrcené směsi koriandru a římského kmínu (pokud máte rádi opradu výrazné chutě tak přidejte i 1 ČL vaši oblíbené kari směsi – ideálně domácí). Pokud chcete být důslední, tak vynechejte vývar a smetanu a použijte 500 ml vody a 500 ml kokosového mléka. Podávejte ozdobené nasekaným čerstvým koriandrem
Nejnovější komentáře