toto je základní recept, který lze rozvinout do mnoha směrů …

Co budeme potřebovat: (6 porcí)

  • 300 -350 g mražené kukuřice
  • 2 brambory
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 40 g másla
  • 2 střední cibule, 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany (min 15%)
  • šťávu z 1/2 citronu
  • sůl, pepř

Postup:

V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a přidáme očištěnou nakrájenou cibuli a restujeme cca 3 minuty.
Přidáme rozdrcený, posekaný česnek, oloupané brambory nakrájené na malé kostičky (max 1 cm) a kukuřici (klidně mraženou).
Restujeme další 2 minuty a zalijeme vývarem.
Provaříme 10 minut, brambory by měly být v tento okamžik dostatečně uvařené.
Vše řádně rozmixujeme, během mixování přlijeme smetanu.
Přecedíme přes vhodné síto (slupky z kukuřice nejdou zcela rozmixovat a někomu mohou být protivné).
Ochutnáme a až nyní dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou (vývar máme ochucený, proto dochucujeme až nyní).
Znovu promixujeme a můžeme podávat.

Kukuřičná polévka s dýňovým olejem

Kukuřičná polévka s dýňovým olejem

Rady a triky:

Základní recept vám poskytne hladký krém s výraznou kukuřičnomáslovou chutí – spíše takový americký styl. Můžeme servírovat s opečenou slaninou, dýňovým olejem apod..
Tento základ velmi snadno pošleme směrem do „kari“  , stačí do restující se cibule přidat zároveň s česnekem i 1 PL nasekaného zázvoru, 1ČL kurkumy, rozsekanou chilli papričku, 1ČL rodrcené směsi koriandru a římského kmínu (pokud máte rádi opradu výrazné chutě tak přidejte i 1 ČL vaši oblíbené kari směsi – ideálně domácí).   Pokud chcete být důslední, tak vynechejte vývar a smetanu a použijte 500 ml vody a 500 ml kokosového mléka.  Podávejte ozdobené nasekaným čerstvým koriandrem

Share This