žádné rozvařování, žádné zahušťování

Co budeme potřebovat(4 porce):

  • 1 malá kapusta (1/2 velké)
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 100 g domácí uzený bůček (dobrá anglická slanina)
  • sůl, pepř

 

Postup:

Kapustu očistíme, rozpůlíme a vyřízneme tuhý košťál.
Očištěnou kapustu nakrájíme na nudličksy (0,5 – 4 cm  – ale měřit nic nemusíte, je to na vás).
Nakrájenou kapustu dáme do hrnce s vřelou vodou a necháme 1-2 minuty spařit, poté zcedíme.
Máslo rozpustíme v hrnci a přidáme drobně nakrájenou cibuli.
Po minutce přihodíme na kostičky nakrájenou slaninu.
V okamžiku kdy je slanina trochu vypečená (2-3 minuty) tak přihodíme také rozmáčknutý, drobně nakrájený česnek a nakrájenou, spařenou kapustu.
Osolíme, opepříme , řádně promícháme a na másle dusíme 2-3 minuty.
Měla by se vám propojit chuť másla, slaniny a kapusty.  Kapusta by měla zůstat al dente – lehce křupavá.

 

K čemu se hodí:

  • grilovaná masa (kachní prsa, králík, vepřová panenka, jehněčí kotletky)
  • vařené brambory

Rady a triky:

Nepřehánějte to s tepelnou úpravou a rozhodně nezahušťujte moukou – daleko lépe si vychutnáte zeleninu v této rychlé úpravě.
Takto můžete upravovat jakoukoliv kapustu – od tmavě zelené po skoro bílou …
Můžete klidně vynechat slaninu a udělat si to jako čistě bezmasé jídlo.

 

 

Share This