Co budeme potřebovat: (4 porce) Kapr na kmíně
  • filet z kapra (600g)
  • 1ČL kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1PL oleje
  • 30g másla
  • 3PL hladké mouky, 1/2ČL sladké papriky
  • sůl, pepř
Postup:

Pokud koupíme celého kapra, tak vykucháme, zbavíme šupin a seřízneme filátka. Pokud kupujete nachystaný kapří filet, tak na tuto úpravu je určitě lepší filet s kůží.
Filet rozdělíme na 4 porce.
Stranu s kůží osolíme, opepříme a pouze tuto stranu lehce obalíme v mouce s rozmíchanou paprikou.
Rozpálíme pánev, která je vhodná i do trouby, přidáme olej a máslo.
Vložíme rybu kůží dolů a opékáme 3-4 minuty.
Mezitím si rozmáčkneme a na drobno nasekáme česnek.  Rybu z vrchní části osolíme, opepříme, zasypeme lehce kmínem a česnekem.
Rybu neotáčíme a i s pánví dáme do vyhřáté trouby na 200 celsiusů.
Podle velikosti a tučnosti filetu dopékáme 20 -25 minut.

K čemu se hodí:
  • čerstvý chléb
  • vařené brambory
Rady a triky:

Při bezlepkové dietě můžete mouku vynechat, nicméně díky ní, vypečete krásně křupavou kůžičku, takže spíše doporučuji nahradit rýžovou moukou apod..
Obecně mám rád ryby upečené spíše méně, ale právě u této úpravy se toho nebojte a rybu pořádně vypečte – obzvláště při použití tučnějších kapříků.
Během pečení je dobré (po cca 10 minutách)  rybu vyndat z trouby a přelít jí máslem.
Pokud nemáte přísun čerstvých kaprů, nebo jste líní filetovat a filety kvůli kostím prokrajovat, pak doporučuji koupit filet v prodejně rybníkářství Pohořelice.  Lepší kvalitu budete hledat velmi obtížně.

 

 

 

Share This