Co budeme potřebovat: (4 porce) 
- filet z kapra (600g)
- 1ČL kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1PL oleje
- 30g másla
- 3PL hladké mouky, 1/2ČL sladké papriky
- sůl, pepř
Postup:
Pokud koupíme celého kapra, tak vykucháme, zbavíme šupin a seřízneme filátka. Pokud kupujete nachystaný kapří filet, tak na tuto úpravu je určitě lepší filet s kůží.
Filet rozdělíme na 4 porce.
Stranu s kůží osolíme, opepříme a pouze tuto stranu lehce obalíme v mouce s rozmíchanou paprikou.
Rozpálíme pánev, která je vhodná i do trouby, přidáme olej a máslo.
Vložíme rybu kůží dolů a opékáme 3-4 minuty.
Mezitím si rozmáčkneme a na drobno nasekáme česnek. Rybu z vrchní části osolíme, opepříme, zasypeme lehce kmínem a česnekem.
Rybu neotáčíme a i s pánví dáme do vyhřáté trouby na 200 celsiusů.
Podle velikosti a tučnosti filetu dopékáme 20 -25 minut.
K čemu se hodí:
- čerstvý chléb
- vařené brambory
Rady a triky:
Při bezlepkové dietě můžete mouku vynechat, nicméně díky ní, vypečete krásně křupavou kůžičku, takže spíše doporučuji nahradit rýžovou moukou apod..
Obecně mám rád ryby upečené spíše méně, ale právě u této úpravy se toho nebojte a rybu pořádně vypečte – obzvláště při použití tučnějších kapříků.
Během pečení je dobré (po cca 10 minutách) rybu vyndat z trouby a přelít jí máslem.
Pokud nemáte přísun čerstvých kaprů, nebo jste líní filetovat a filety kvůli kostím prokrajovat, pak doporučuji koupit filet v prodejně rybníkářství Pohořelice. Lepší kvalitu budete hledat velmi obtížně.
Super recept, všem doporučuji. Absolutně chutné a voňavé!
Recept jsem ještě doplnil o špetku sušeného tymiánu, jinak ale úžasná chuť a jednoduchá příprava. Kapr v téhle úpravě je prostě skvělý.
Zdravím všechny na ten Boží hod, včera jsem vyzkoušel tuhle variantu na štědrovečerní večeři a moc nám všem chutnala. S bramborovým salátem to byla naprosto vynikající záležitost.
Skvělé stránky Maty. Díky.
Úžasná, jednoduchá dobrota….
Děda 15.12.2018
Hmmm, není to dobré, je to přímo vynikající /jak říká naše vnučka/.
Opravdu vynikající! Děkuji za recept 😊
…několik let jím tento „obyčejný“ pokrm v Třeboni a konečně si ho jednoduše umím udělat sám… díky!
btw taky mi tady nevadí ryba déle udělaná, většinou je to naopak… super.
Právě povečeřeno a teda můžu říct…to bylo žrádlo 😉
To vypadá opravdu krásně, podle fotky e mi uplně sbíhají sliny. Děkuji Klára