Tato lahodná polévka je neoprávněně opomíjenou klasikou, tímto bych jí chtěl otevřít cestu na vaše stoly :)
Co budeme potřebovat:
- Skelet z husy (kachny) případně krky a křídla ze 3 kusů
- Vnitřnosti – játra, srdíčko, žaludek
- 250g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 2 PL hladké mouky
- 2-3 žloutky
- 200 ml mléka (smetany)
- Sůl, celý pepř, nové koření, muškátový oříšek a případně bílý pepř na dochucení
Postup:
Řádně očištěné skelety , vnitřnosti a cca 150g kořenové zeleniny dáme do hrnce s osolenou vodou a zakryjeme pokličkou.
V okamžiku kdy nám to začíná vařit, tak odklopíme pokličku a sebereme lžící pěnu (vysrážené bílkoviny).
Poté zaklopíme a táhneme na mírném ohni 2,5 -4 hodiny – maso musí samo odpadat od kostí a žaludky a srdíčka musí být měkoučké.
Zcedíme.
V kastrolu na másle osmahneme cibuli, zaprášíme mouku a uděláme světlou jíšku.
Zalijeme vývarem , přidáme trochu muškátové oříšku, dobře rozmícháme (můžeme si pomoci ponorákem) a povaříme 15 minut.
Přidáme zbytek kořenové čerstvé, tence nakrájené zeleniny, nakrájené maso a drůbky.
Nakonec přilijeme žloutky rozmíchané v mléce a minutku provaříme.
Na závěr můžeme dochutit pepřem a ozdobit zelenou petrželkou.
Rady a triky:
Pokud vám nevadí, že bude mít polévkou lehce hnědooranžové zbarvení, tak můžete před promixováním ponorákem přidat uvařenou zeleninu z vývaru.
Určitě je lepší si zajistit větší množství žaludků a srdíček, ta polévka je o vnitřnostech a měly by tam být vidět.
Do kaldounu se běžně dávají i široké nudle, ale já tam mám raději více čerstvé křupavé zeleniny a drůbků.
tak konecne premiera i v mem podani. Je to proste polivka pro MNE!!!!!!!