I pokud nemáte rádi rybí polévku, tak toto můžete milovat …  

Jemný rybí krém se šafránem

Jemný rybí krém se šafránem

Co budeme potřebovat:

Na vývar:

  • 2 hlavy z kapra (případně jakékoliv rybí skelety)
  • 1 mrkev, 1/2 petržele a stejně velký kousek celeru
  • 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 ČL soli

Na krém:

  • 1 mrkev, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 brambory, 2 rajčata (případně další oblíbená zelenina)
  • 30 g másla
  • 50 -100 ml bílého vína
  • 1/2 ČL čerstvého tymiánu (případně trochu méně sušeného)
  • špetka šafránu
  • Na dochucení sůl, pepř, citronová šťáva
  • filet z ryby
Postup:

Kapří hlavy očistíme (odstraníme oči a žábra) a dáme vařit (stačí 20 minut) do litru vody spolu s očištěnou kořenovou zeleninou a kořením.
Zcedíme a z hlav obereme pěkné maso (hlavně nezapomeňte vyloupnout líčka).

V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm na hrubo nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli.
Po 2-3 minutách přidáme jemně nasekaný česnek a drobně nakrájené brambory. Lehce zarestujeme a přilijeme bílé víno do kterého jsme předtím dali špetku šafránu.  Necháme odvařit (skoro do sucha).
Přidáme nakrájená rajčata, bylinky a promícháme.
Přilijeme rybí vývar, přidáme obrané rybí maso a necháme provařit aby bylo vše měkké (především brambory).
Rozmixujeme na jemný krém (můžeme i propasírovat) a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Podáváme s grilovaným rybím filetem.

Rady a triky:

Můžete použít jakékoli ryby a to jak na vývar – krém, tak i jako filet.  Pokud to uděláte z kapra a pstruha, tak to bude jakási fusion  tradičních českých surovin a netradiční absolutně nečeské pojetí rybí polévky.
Samozřejmě při použití mixu mořkých ryb (štítník, treska, parmice apod.)  se doberete také ke skvělému výsledku.
Můžete klidně vařit celé kusy ryb přímo v krému (vyhnete se části s vývarem) a následně vše důkladně propasírovat a následně promixovat a vyšlehat.
Brambory a maso se postarají o správnou konzistenci a jemnou zeleninovou chuť s rybím podkladem.
Bylinky, víno a především šafrán dodávají tomuto jídlu velmi delikátní nádech.

Share This