jednabasen_2014_8Jedna báseň se pro mě stává bohunickou jedničkou. Ač je restaurace umístěna na hlavní dopravní tepně, když zavřete dveře, ocitnete se v naprostém klidu a pohodě. Barevná kombinace bílé a bordó spolu s moderním a jednoduchým provedením interiéru přímo vybízí k příjemnému posezení. S jídlem to zde myslí vážně. To, co dostanete na talíři, nejen že dobře vypadá, ale snad ještě lépe chutná. Výborné Slavkovské pivo, velký výběr moštů, domácí limonády, na zdejší poměry slušná káva, kohoutková voda automaticky a zdarma po usazení ke stolu. Stále se snažím najít slabinu, ale žádnou zásadní zatím nenalézám … A to jsem ještě nezmínil personál. V Brně pro mě patří zdejší obsluha určitě do top 5. Profesionalita, pozornost, příjemné naladění — to je zde naprostou samozřejmostí.

Za svých několik návštěv jsem ochutnal tato jídla:

Hovězí carpaccio s variací listových salátků, sypané sýrem Grana Padano, podávané s domácím pečivem – pěkná prezentace, výborné maso, doplněné dobře ochucenými salátovými listy, podávané s domácí focacciou. Snad jen hoblinky sýru by nemusely být tak drobné. Velmi dobrý předkrm.

Hráškový krém s krutony a chipsem z italské pancetty – žádné výrazné chutě, nezachránila to ani pancetta. Zatím nejnudnější jídlo, co jsem zde měl.

Rybí polévka – byla pojata tak trochu v balkánském stylu, ale rozhodně jí to neuškodilo – výborná.

Steak z vepřové panenky, podávaný s omáčkou ze smržů, nakládanou máslovou dýní a bramborovým pyré. Maso dobře ochucené, možná o chloupek více propečené než bylo nutné. Omáčka ze smržů s lahodnou houbovou chutí, dýně mi do tohoto jídla příliš nezapadala, ale bramborové pyré dokonalé – jemné a přesto výrazné chutě brambor a másla.

Kachní prso, podávané s dressingem ze sezamového oleje, chilli, limetek a granátového jablka se zámeckými bramborami na bylinkovém másle – u tohoto jídla mi trochu vadí, že se toho má na talíři odehrát strašně moc. Přesto vyzdvihnu skvěle připravené maso – křehké, šťavnaté a křupavou kůžičkou a perfektní úpravu brambor, která krásně vypadala i chutnala.

Vepřová líčka na zázvoru, podávaná s bramborovým pyré a kořenovou zeleninou – skvěle provedené jídlo, které doporučuji především větším jedlíkům. Velká nálož šťavnatého masa s lehkým zázvorovým tónem (lze zvýraznit dipem) no a pyré škoda mluvit. Jednoduše výborné.

Rib-eye steak, podávaný s chimichurri omáčkou – (čerstvé bylinky, česnek, olivový olej, vinný ocet), opékanými bramborami a salátovými listy. Výborné maso, připravené přesně podle požadavku, dobře ochucené, křehké a šťavnaté. Opět luxusně připravené brambory – prostě bramborové  . Omáčka byla na můj vkus příliš hustá a podobná pestu.

Dezerty – čokoládový dortík, cheesecake i cremé brullée byly dobré.

Navíc zde oceňuji i pestré denní menu sestávající většinou ze dvou polévek, těstovin, salátu, jednoho jídla pro masojedlíky a dezertu.

Pro mě tato restaurace znamená ideální možnost výborně se najíst bez dlouhého cestování do centra Brna. Bonusem je velmi dobrý poměr ceny k výkonu.

Share This