Jakoby  – srpen 2012

Pivní bar a restaurace na velmi atraktivním místě v centru Brna. Interiér laděný do tmavého dřeva, doplněný světlou „kůží“. Cítil jsem se zde velmi příjemně. Snad jen v parných dnech bych uvítal možnost posadit se jinam než na „kůži“. Jídlo si můžete vybrat ze stálého jídelního lístku, který není příliš obsáhlý a ani příliš originální. Daleko zajímavější je speciální nabídka, která je napsaná křídou na velké černé tabuli. Jídla která dojdou, jsou přeškrtnuta, takže můžete i litovat, že jste nedorazili dříve.jakoby

Teď k tomu co jsem zde měl možnost ochutnat.
Vyzkoušel jsem tři předkrmy a u toho asi zůstane, příště se bez nich obejdu.

Tataráček Jakoby – hovězí tatarák provoněný lanýžovým olejem podávaný s bruschettou – plátky na sucho opečené bagety. Neužil jsem si ani chuť masa, ani chuť lanýžů. Nebudu zde spekulovat o kvalitě lanýžového oleje. Příště dám určitě přednost klasické verzi tataráku.

Kachní máslová paštika s domácí jablečnou marmeládou se skořicí – podává se v malé skleničce určené pro konzervaci a uchování, možná originální, ale určitě nepraktické a estetika? No …  Ke skleničce je drátem připevněno i skleněné víčko, které při konzumaci překáží. Samotná paštika velmi jemná, mazlavá, slanější a lehce navanulá od použití nějakého alkoholu při výrobě. Domácí marmeláda se podobala spíše „kusovému ovoci“, ale paštiku dobře doplňovala. Paštiky mám rád a jím je velmi často. Musím napsat, že jsem čekal více.

Terinka z uzeného kolínka se zeleninou podávaná s jablečným křenem – servírovaná naprosto stejným způsobem jako paštika. Vypadalo to na silný vývar s kousky uzeného masa a kořenovou zeleninou, který se nechal zatuhnout ve skleničce. Maso nevýrazné, málo slané a zelenina (hlavně celer) jeho chuť spíše zastírala, než aby jí nadzvedla.

Ze stálého jídelního lístku jsem ochutnal vídeňský řízek smažený v přepuštěném másle s vídeňským bramborovým salátem. Ač byl řízek poměrně tenký, byl šťavnatý a plný chuti.  Zřejmě mu prospěla vhodně zvolená příprava (já bych spíše odhadoval, že byl v másle pečený). Salát lehoučký, příjemně nakyslý s řízkem dohromady dobře ladil.

Dále jsem měl ze speciální nabídky tato jídla:
Grilovaná vepřová panenka s kroupovým rizotem – maso propečené pěkně do růžova, servírované ve špalíčcích silných 3 cm. Kroupy vlahé, v chuti náznak hub, bylo potřeba maličko dosolit. Navíc bylo servírováno se silnou švestkovou omáčkou (nebyla uvedena v menu), která celkový dojem nijak nerušila. Velmi dobré jídlo

Rumpsteak se steakovými hranolkami. Steak objednán medium rare a propečení bylo přesné. Maso bylo potřeba maličko dochutit, ale automaticky byly na stůl před servírováním doneseny kvalitní mlýnky s pepřem a solí. Hranolky dobře opečené a chutné. Jídlo doplněno silnou omáčkou na bázi demi glace. Velmi dobré jídlo.

Kuřecí roláda plněná fáší podávaná s máslovými tagliatelle – roláda křehoučká a šťavnatá s křupavým okrajem. Tagliatelle uvařené dobře, opravdu voněly máslem. Podáváno s tmavou redukcí z výpeku, která perfektně doplňovala maso i těstoviny. Výborné jídlo.

Bohužel u všech tří jídel ze speciální nabídky se na talíři objevila obrovská snítka rozmarýnu zabodnutá doprostřed přílohy. Mám rád, když vše co je na talíři, je určeno k jídlu. Toto podobná větev rozmarýnu bohužel nesplňuje. Vůbec nic by se nestalo, kdyby ta jídla zůstala pěkně čistá, případně každé prezentovat na talíři odlišnou formou.

U pivního baru bych čekal jinou nabídku piva než je Plzeň a Gambrinus. Nicméně Plzeň byla dobře vychlazená a dobrá. Na druhou stranu příjemně překvapila široká nabídka vín tuzemských i zahraničních. Troufnou si zde rozlévat i Rýňáček z Pfalzu, což je velmi sympatické.

Obsluha příjemná a pozorná. Reagovala rychle, zajímala ji zpětná vazba. Ovšem hodně bodů u mě ztratila tím, že krásné příbory prostírala na stůl zabalené v ubrousku. Netuším jestli to není nějaký staronový trend, ale už jsem to hodně dlouho neviděl.

Jakoby si díky prostředí a slušnému jídlu za přijatelnou cenu zaslouží pozornost.

Share This