Glamour – květen 2012

Tato restaurace se nachází v oblasti Brna , kde majitelé rozhodně nemohou čekat, že se k ním pohrnou zástupy hostů z ulice. Asi to bude chtít ještě zapracovat na nějaké reklamě.
My jsme zde seděli sami, případně bylo obsazeno pouze pár stolů. Toto na hosta nepůsobí úplně nejlépe, na druhou stranu na nic nečekáte a servis může reagovat okamžitě na jakékoliv vaše přání.

V interiéru je patrná snaha o soulad s názvem restaurace. Prostředí celkově příjemné, laděné černobíle, občas výkřik v podobě červeného doplňku. Právě některé doplňky ve mně vyvolávaly až dojem kýčovitosti. Hlavním pojítkem s názvem restaurace má být ikona stylu glamour – Audrey Hepburn, která se tu na hosty dívá z několika fotografií.

Zaměřím se na jídla, která mám v živé paměti. Některá z nich mají být žolíkem pro Špilberk food festival 2012. Z předkrmů jsem ochutnal Husí terinku s hruškovo-švestkovým chutney – v oblasti „paštik“ mám hodně chlupatý jazyk . Zdejší terinka byla hutná, nevýrazně ochucená, žádný náznak vína či koňaku v chuti ani ve vůni. V kombinaci s chutney to bylo už maličko lepší. Zbytečně velká porce. Předkrm mě spíše unavil, než aby mě dobře naladil na další jídlo.
Carpaccio z kachních prsíček s parmezánem a bylinkovou bagetou – toto bude jeden ze žolíků pro Špilberk. Tenoučce nakrájená prsíčka, rukola příjemně dotažená vinegretou. Bagetka teplá, křupavá a lehce máznutá bylinkovým olivovým olejem. Mohutné hobliny parmezánu evokovaly mírný dojem přesolenosti. Tři veliké kapary svým objemem nekorespondovaly se zbytkem talíře. Přece jen se to nejmenovalo Kapary s parmezánem …. Nicméně toto jídlo jsem si užil velmi dobře.
Z hlavních jídel jsem ochutnal ze stálé nabídky pečené jehněčí kolínko na smetanovém špenátu s bramborovou kaší. Ze tří hlavních jídel nejdražší a zároveň nejslabší článek. Kolínko bylo prostě upečené, nemohu napsat, že by maso odpadávalo od kosti a na jazyku se rozplývalo. Celkově to byla celkem nuda, uvítal bych určitě rafinovanější úpravu. Na druhou stranu musím férově konstatovat, že co bylo slíbeno na papíře, to se objevilo na talíři. Dobré jídlo.
Vyzkoušel jsem také Hanger steak na cuketovém julienne s restovanou pancettou a štouchané brambory s jarní cibulkou . Steak jsem si objednal medium rare a obdržel jsem ho jemně přetažený (medium) v chuti masa byla maličko patrná „nakyslost“ z delšího mokrého zrání. Jinak byl velmi dobře dochucený solí a pepřem. Šťouchačky jemně provoněné máslem se zelenou cibulkou byly velmi dobré. Cuketové julienne byla ovšem naprosto úžasná záležitost. Lehce křupavá cuketka doplněná jemně zarestovanou pancettou, která to vše výborně ochutila. Opravdu inspirativní.
Dalším trumfem pro Špilberk má být konfitovaná vykostěná kachna s pečeným červeným zelím a kroupové rizoto. Kachnička měkká a zároveň příjemně křupavá kůrčička, ochucená jednoduše solí , pepřem a snad i kmínem, ale naprosto perfektně. Pečené červené zelí se rozsýpalo, jak bylo deklarováno (zcela bez mouky) na můj vkus úprava pro červené zelí dosti kyselá. Kroupové rizoto s výraznou stopou majoránky. Zde bych asi zmínil, že nemělo příliš strukturu rizota (poměrně sypké) . Na druhou stranu to do celkové koncepce tohoto jídla pěkně zapadalo. Zcela určitě nejlepší hlavní jídlo, co jsem zde jedl.
Z dezertů jsem zkusil jablkový koláč s pudinkem a domácí šlehačkou. Taková normální odlehčená „buchta“ neurazí ani nenadchne. Šlehačka byla opravdu domácí.
Neodolal jsem ani lívancům s mascarpone krémem s příchutí lesního ovoce a vanilkové omáčky. Lívanečky naskočené pěkně do výšky, obalené ve skořicovém cukru. Mascarpone zjemněné smetanou , lehce oslazené a dochucené omáčkou z malin (pěkný efekt bíločerveného mramorování), příjemně nakyslé. Servírováno s vanilkovou omáčkou (opravdu reálně žloutky, smetana a vanilka) na talíři prokreslené ještě jahodovou omáčkou. To sice vypadalo moc pěkně , ale chuť to už maličko rušilo. Celkově hodně povedený dezert, ale naprosto šílená porce – dezert tak pro tři lidi.

Pili jsme domácí ledové čaje a kohoutkovou vodu. Ta sice nikde v menu není zmíněna. Ale při požádání to nebyl žádný problém (na účtu se tato položka nijak neprojevila) . Servis příjemný a profesionální. Nemohu posoudit, jak by zvládal větší tlak při plném obsazení restaurace. Maličko mě zarazilo, že se číšník nezeptal na spokojenost u předkrmů. Jeho škoda, nic se nedozvěděl. Dále už ale fungoval, tak jak by měl. Jídelní lístek stručný a přehledný ve formě stálé a speciální nabídky.

Dobré jídlo z čerstvých surovin za rozumné ceny.

Share This