Co budeme potřebovat (forma 18-20 cm):
Na korpus:
- 75 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 40 g kvalitního kakaa
- 1 vejce
- 1/2 balíčku prášku do pečiva (asi tak necelá ČL)
- 100 ml mléka
- 3 PL oleje
- kousek másla a lžíci hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Na krém:
- 600 ml smetany ke šlehání
- 200 -250 g kvalitní hořké čokolády (70% +)
- 2,5 plátku želatiny
- 100 ml mléka
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, kakao, moučkový cukr a prášek do pečiva.
Do mléka přidáme vajíčko a olej a řádně rozšleháme.
Za neustálého míchání (šlehání metličkou) přiléváme tekutou část do sypké. Šleháme pár minut – výsledkem bude hladké těsto (trochu hustější než na palačinky).
Dortovou formu vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou.
Vlijeme umíchané těsto a dáme do vyhřáté trouby na 185 celsiusů na 17 -18 minut.
Upečený korpus necháme řádně vystydnout (klidně do druhého dne).
Rozevřeme formu a korpus zarovnáme příčným řezem (seřízneme čepičku).
Ve mléku necháme nabobtnat želatinu.
Třetinu smetany ohřejeme na nějakých 80 celsiusů (nevaříme ji) – ideálně ve vodní lázni.
Přidáme nabobtnantou želatinu, promícháme metličkou a přidáme čokoládu (ideálně malé čočky, nebo rozlámanou na malé kousky). Za neustálého míchání vytvoříme hladkou a lesklou hmotu. Necháme vychladnout.
Do tuha vyšleháme zbylých 400 ml smetany.
Polovinu hotové šlehačky opatrně vmícháme do studené čokoládové směsi.
Čokoládovou směs nalijeme na korpus a necháme řádně zatuhnout v lednici (minimálně 4 hodiny).
Servírujeme se šlehačkou a čerstvým ovocem.
Rady a triky:
Pokud chcete mít okraje pěkně hladké, tak před nalitím čokoládové směsi na korpus, můžete pootevřít formu a mezi okraje formy a korpus vložit nějaký tuhý igelit – já si stříhám pytlíky na vakuování. Následně formu zavřít a teprve nalít čokoládovou hmotu.
Ahoj, mám dotaz – ta želatina se do krému dává i s tím mlékem, nebo bez mléka a mléko slouží jen k nabobtnání?
Děkuju.