bez jediného gramu mouky … Podobných receptů najdete hodně a všechny budou podobné. K tomuto výsledku jsem dospěl po googlování, přemýšlení a zkoušení. Samozřejmě budu zkoušet dále, ale poptávka je velká, tak už to sem hodím v tomto stavu …
Korpus: (dortová forma 20 cm)
- 200g kvalitní čokolády (minimálně 70%)
- 120g másla
- 3 vejce
- 50ml vody
- 2PL lžíce rumu
- 100g práškového cukru
- 30g kandované pomerančové kůry
- plátek másla na vymazání formy
- špetka soli
Malou dortovou formu vymažeme důkladně máslem. Pokud nemáme formu super neprodyšnou, tak ji raději zvenku obalíme několikrát potravinářskou folii či alobalem (péct budeme totiž ve vodní lázni).
V kastrůlku si dobře rozmícháme vodu s 2/3 práškového cukru a 2PL rumu. Přidáme čokoládu rozlámanou na malé dílky a za stálého míchání rozpustíme. Zároveň vmícháváme máslo rozkrájené na malé dílky.
V okamžiku kdy máme krásně lesklou a hladkou směs, odstavíme bokem a necháme pár minut ochladit.
Mezitím si vyšleháme ve větší míse tuhý sníh z bílků a špetky soli.
Při pomalém šlehání přidáme zbytek práškového cukru a nakonec i žloutky. Metlu můžeme odložit a vařečkou opatrně vmícháme čokoládovou směs (může být teplá – ne vřelá).
Těsto nalijeme do vymazané a obalené formy.
Formu umístíme do hlubšího pekáče do kterého nalijeme vřelou vodu. Voda by měla dosahovat ideálně do poloviny formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 celsiusů (horký vzduch) cca 25 minut. Při pečení vyběhne těsto hodně nahoru (může až nad formu). Po ukončení pečení při chlazení spadne zpět (to je v pořádku).
Upečený korpus necháme vystydnout v přirozeném prostředí a následně zachladíme ještě minimálně 8 hodin v lednici.
Flambované hrušky
- 100 ml hruškového moštu nebo juice s dužninou
- 2PL třtinového cukru
- 2 hrušky
- panák hruškovice (nebo jiné vhodné pálenky)
V pánvi rozpustíme třtinový cukr se 100ml moštu.
Necháme lehce zredukovat na řídký skoro karamel, přidáme oloupané hrušky nakrájené na malé kostičky (cca půl cm).
Hrušky promícháme a necháme v karamelu probublat cca minutu (pokud jsou hodně tvrdé tak déle – hrušky by měly být skoro měkké).
Vlijeme hruškovici, zapálíme a lehce pánví kvrdláme. V této fázi buďte hodně opatrní, plamen je skoro neviditelný a může být někdy i půl metru vysoký.
Po vyhoření alkoholu odstavíme bokem a necháme lehce vystydnout.
Hruškové želé
- 1 vanilkový pudink
- 400ml hruškového moštu nebo juice s dužninou
- 1PL cukru
V kastrůlku ohřejeme 200 ml hruškového moštu. Ve zbylých 200ml studeného moštu perfektně rozmícháme vanilkový pudink a lžíci cukru.
Přilejeme do teplého moštu a za neustálého míchání vaříme dvě minuty.
Odstavíme a necháme lehce ochladnout.
Krém
- 150g mascarpone
- 1 vanilkový cukr
- 100g zakysané smetany
- 1PL cukru
Mascarpone vyšleháme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.
Kompletace
Na vychlazený korpus (může být klidně nerovný a popraskaný) natřeme stěrkou krém z mascarpone. Do krému navrstvíme flambované hrušky (mohou být vlažné) bez tekutiny.
Nakonec přidáme hruškové želé (může být také vlažné) a povrch pěkně zarovnáme stěrkou.
Znovu umístíme zpět do lednice – ideálně na několik hodin.
Podávat můžeme ještě ozdobené čerstvou šlehačkou.
Rady a triky:
Na korpus můžete použít jakoukoliv jinou nadstavbu …
U korpusu můžete vynechat pomerančovou kůru, případně použít kvalitní pomerančovou čokoládu – ideál Albert extra hořká pomerančová Delicata.
Nebojte se vrstvit na mascarpone krém vlažné ingredience – v pohodě to vše ustojí.
Při porcování to chce ostrý tenký nůž, který budete pravidelně namáčet v horké vodě (lépe to krájí a navíc si nazaprasíte vrchní vrstvu želé od čokolády)
Tento dezert je opravdu hodně čokoládový, sytý, ale díky hruškám i voňavý a osvěžující.
Pokud se vám nechce do flambování, tak to prostě vynechejte.
Vyzkoušeno i v banánové verzi a také super – banány a čokoláda to prostě ladí.
Nejnovější komentáře