Co budeme potřebovat: (6 porcí)

  • 250 g čočky
  • sůl
  • 1 chilli paprička
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 Pl nastrouhaného zázvoru
  • kousek citronové trávy, 2 limetkové lístky
  • 1 Čl římského kmínu
  • 1 Čl hořčičného semínka
  • 1 Čl mletého koriandru
  • 1 Čl garam masala
  • 1/2 Čl mletého chilli
  • 1-2 Čl kurkumy
  • 150 ml kokosového mléka (malá plechovka)
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • čerstvý koriandr
  • 2 PL oleje

 

Postup:

Čočku propláchneme a necháme 1-2 hodiny namočenou ve vodě.
Namočenou čočku dáme vařit v cca 1 litru vody.
Po 20 minutách si dáme do hluboké pánve rozpálit olej, do vřelého oleje dáme římský kmín a hořčičné semínko, po 30 vteřinách přidáme nakrájenou cibulku a restujeme až začne lehce zlátnout.
Přidáme rozdrcený nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, nasekanou chilli papričku, limetkové listy, citronovou trávu,  mletý koriandr, garam masalu, mleté chilli a lehce zarestujeme.
Přidáme rajčata, osolíme a lehce zredukujeme případnou přebytečnou tekutinu.
Mezitím se nám čočka dovařila do měkka, přidáme do ní kurkumu a kokosové mléko,  řádně osolíme a promícháme. Klidně čočku částečně rozmáčkneme.
Uvařenou čočku nalijeme do připavené pikantní pasty z koření a rajčat, promícháme a ještě lehce provaříme.
Podáváme s čerstvě nasekaným koriandrem a pikantnější chuť můžeme zmírnit rajtou.

 

čočkové kari

čočkové kari

Rady a triky:

Pokud nemáte přístup k citronové trávě, tak se nebojte použít kvalitní pastu z citronové trávy. Na toto jídlo je vhodná zelená čočka. Pokud chcete jídlo hustější, tak přidejte hrst červené čočky, rozvaří se a vše krásně zahustí. Pálivost si nastavte dle své individuální potřeby .  Toto jídlo ač se to nezdá je velmi jednoduché,  ale přesto velmi chutné a nabušené bílkovinou…

 

Share This