Co budeme potřebovat: (6 porcí)
- 250 g čočky
- sůl
- 1 chilli paprička
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 Pl nastrouhaného zázvoru
- kousek citronové trávy, 2 limetkové lístky
- 1 Čl římského kmínu
- 1 Čl hořčičného semínka
- 1 Čl mletého koriandru
- 1 Čl garam masala
- 1/2 Čl mletého chilli
- 1-2 Čl kurkumy
- 150 ml kokosového mléka (malá plechovka)
- 1 plechovka krájených rajčat
- čerstvý koriandr
- 2 PL oleje
Postup:
Čočku propláchneme a necháme 1-2 hodiny namočenou ve vodě.
Namočenou čočku dáme vařit v cca 1 litru vody.
Po 20 minutách si dáme do hluboké pánve rozpálit olej, do vřelého oleje dáme římský kmín a hořčičné semínko, po 30 vteřinách přidáme nakrájenou cibulku a restujeme až začne lehce zlátnout.
Přidáme rozdrcený nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, nasekanou chilli papričku, limetkové listy, citronovou trávu, mletý koriandr, garam masalu, mleté chilli a lehce zarestujeme.
Přidáme rajčata, osolíme a lehce zredukujeme případnou přebytečnou tekutinu.
Mezitím se nám čočka dovařila do měkka, přidáme do ní kurkumu a kokosové mléko, řádně osolíme a promícháme. Klidně čočku částečně rozmáčkneme.
Uvařenou čočku nalijeme do připavené pikantní pasty z koření a rajčat, promícháme a ještě lehce provaříme.
Podáváme s čerstvě nasekaným koriandrem a pikantnější chuť můžeme zmírnit rajtou.
Rady a triky:
Pokud nemáte přístup k citronové trávě, tak se nebojte použít kvalitní pastu z citronové trávy. Na toto jídlo je vhodná zelená čočka. Pokud chcete jídlo hustější, tak přidejte hrst červené čočky, rozvaří se a vše krásně zahustí. Pálivost si nastavte dle své individuální potřeby . Toto jídlo ač se to nezdá je velmi jednoduché, ale přesto velmi chutné a nabušené bílkovinou…
Nejnovější komentáře