tentokrát jahodová verze, ale ovoce je možno použít libovolně dle dostupnosti …

Co budeme potřebovat:

  • 5 vajíček
  • 700 g jahod
  • 140 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • kapku vanilkové esence, špetku mleté vanilky, nebo vanilkový cukr
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • kousek másla a 2PL hrubé mouky na vymazání a vysypání pekáče
  • špetku soli

 

před upečením

před upečením

Postup:

Z 5 bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přišleháme k němu cukr, vanilku, žloutky, rozpuštěné máslo a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva.
Cele ještě lehce prošleháme a rozetřeme do vymazáného a vysypaného pekáče.
Na rozetřené těsto opatrně naskládáme suché jahody (žádné mytí těsně před umístěním na těsto)
Dáme do předehřáté trouby na 180 celsiusů na 14 – 17 minut.

 

Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

Rady a triky:

Toto těsto je velmi univerzální piškot, který se podaří snad vždy a hlavně skvěle chutná.  Převzal jsem ho po svém bráchovi.
Použít můžete jakékoliv ovoce, které navíc před umístěním na těsto můžete obalit v cukru.
Pokud budete bublaninu dělat z vyzrálých větších jahod, tak počítejte s tím, že pustí trochu šťávy a moučník bude vlhký …

Share This