tentokrát jahodová verze, ale ovoce je možno použít libovolně dle dostupnosti …
Co budeme potřebovat:
- 5 vajíček
- 700 g jahod
- 140 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 150 g polohrubé mouky
- kapku vanilkové esence, špetku mleté vanilky, nebo vanilkový cukr
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- kousek másla a 2PL hrubé mouky na vymazání a vysypání pekáče
- špetku soli
Postup:
Z 5 bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přišleháme k němu cukr, vanilku, žloutky, rozpuštěné máslo a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva.
Cele ještě lehce prošleháme a rozetřeme do vymazáného a vysypaného pekáče.
Na rozetřené těsto opatrně naskládáme suché jahody (žádné mytí těsně před umístěním na těsto)
Dáme do předehřáté trouby na 180 celsiusů na 14 – 17 minut.
Rady a triky:
Toto těsto je velmi univerzální piškot, který se podaří snad vždy a hlavně skvěle chutná. Převzal jsem ho po svém bráchovi.
Použít můžete jakékoliv ovoce, které navíc před umístěním na těsto můžete obalit v cukru.
Pokud budete bublaninu dělat z vyzrálých větších jahod, tak počítejte s tím, že pustí trochu šťávy a moučník bude vlhký …
zdravim vas, dekuji za bezvadny recept. mela jsem ulozeny z stranek https://www.pomodo.cz/ a uz ho nemohu najit, tak jsem si tento prepsala a zase se sem zastavim pro inspiraci. Jahody mam nejradeji ze vsech, jaroslava