každý ho dělá trochu jinak …

Co budeme potřebovat:
  • 1 kg salátových brambor
  • 200g mrkve
  • 150g celeru
  • 80g hrášku
  • 200 g kyselých okurek
  • 300g majonézy
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 1 velká cibule
  • sůl pepř
  • 2PL hořčice

Na nálev:

  • 1 litr vody
  • 100 ml octa
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření a 6 kuliček pepře
  • 1PL cukru, 1ČL soli
 Postup:

Den předem si uvaříme ve slupce vhodné brambory (ideálně tzv. rohlíčky).
Smícháme všechny ingredience na nálev a uvedeme do varu.
V nálevu pak vaříme očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.  Zelenina by měla zůstat lehce křupavá.
Uvařenou zeleninu zcedíme a trochu nálevu si ponecháme na případné dochucení salátu.
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Můžeme samozřejmě použít nějakou mechanizaci (mřížku na protlačení apod.)
Vejce vložíme do studené vody, uvedeme do varu a vaříme pomalu 5 minut.   Vyndáme z vody, necháme vystydnout, oloupeme a nasekáme nožem, nebo protlačíme stejnou mřížkou jako brambory.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a spaříme horkou vodou.
Kyselé okurky nastrouháme na hrubo na struhadle, případně nasekáme nožem na kostičky.
Hrášek použijeme klidně kvalitní, sterilizovaný.

Všechny suroviny dáme najednou do dostatečně velké mísy, rovnou i lehce osolíme, opepříme a okyselíme (nálev ze zeleniny, nálev z kyselých okurek, citronová šťáva – každý preferuje něco jiného, já si vystačím s nálevem z vařené zeleniny).
Opatrně promícháme – neděláme z toho kaši.

K čemu se hodí:
  • vánoční smažený kapr
  • jakékoliv řízky
Rady a triky:

U mě se jedná především o vánoční záležitost.  Salát připravuji hned ráno, aby se do večera stihl proležet a všechny chutě se pěkně propojily.
Samozřejmě můžete udělat i domácí majonézu klasickou případně z olivového oleje (chuť je pak maličko jiná)

Share This