každý ho dělá trochu jinak …
Co budeme potřebovat:
- 1 kg salátových brambor
- 200g mrkve
- 150g celeru
- 80g hrášku
- 200 g kyselých okurek
- 300g majonézy
- 5 vajec vařených natvrdo
- 1 velká cibule
- sůl pepř
- 2PL hořčice
Na nálev:
- 1 litr vody
- 100 ml octa
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření a 6 kuliček pepře
- 1PL cukru, 1ČL soli
Postup:
Den předem si uvaříme ve slupce vhodné brambory (ideálně tzv. rohlíčky).
Smícháme všechny ingredience na nálev a uvedeme do varu.
V nálevu pak vaříme očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zelenina by měla zůstat lehce křupavá.
Uvařenou zeleninu zcedíme a trochu nálevu si ponecháme na případné dochucení salátu.
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Můžeme samozřejmě použít nějakou mechanizaci (mřížku na protlačení apod.)
Vejce vložíme do studené vody, uvedeme do varu a vaříme pomalu 5 minut. Vyndáme z vody, necháme vystydnout, oloupeme a nasekáme nožem, nebo protlačíme stejnou mřížkou jako brambory.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a spaříme horkou vodou.
Kyselé okurky nastrouháme na hrubo na struhadle, případně nasekáme nožem na kostičky.
Hrášek použijeme klidně kvalitní, sterilizovaný.
Všechny suroviny dáme najednou do dostatečně velké mísy, rovnou i lehce osolíme, opepříme a okyselíme (nálev ze zeleniny, nálev z kyselých okurek, citronová šťáva – každý preferuje něco jiného, já si vystačím s nálevem z vařené zeleniny).
Opatrně promícháme – neděláme z toho kaši.
K čemu se hodí:
- vánoční smažený kapr
- jakékoliv řízky
Rady a triky:
U mě se jedná především o vánoční záležitost. Salát připravuji hned ráno, aby se do večera stihl proležet a všechny chutě se pěkně propojily.
Samozřejmě můžete udělat i domácí majonézu klasickou případně z olivového oleje (chuť je pak maličko jiná)
Nejnovější komentáře