Na přání …
Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 6-7 středních brambor
- 2 větší mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru
- 200 ml smetany (31%)
- 50g jemně nastrouhaného parmazánu (gran moravia)
- sůl
Postup:
Brambory i zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky (čím větší kostičky, tím déle vaříme).
Nakrájenou zeleninu dáme do dostatečného množství osolené vody a uvaříme do měkka. Nevaříme zbytečně dlouhou – čím déle se vaří, tím je chuť mdlejší.
V okamžiku kdy jsou brambory uvařené (zelenina může být maličko tužši), tak zcedíme a ručně rošťoucháme (můžeme použít i lis na brambory).
Postupně za pomoci ruční metly zašleháme teplou smetanu.
Na závěr zašleháme ještě nastrouhaný parmazán.
Rady a triky:
Nesnažte se vytvořit velejemné pyré, tato kaše má být trochu rustikální a malé kousky kořenové zeleniny jsou zde žádoucí.
Samozřejmě lze zeleninu uvařit i na páře a chuť bude ještě výraznější.
Nejedná se o dietní jídlo, tak se nesnažte nahrazovat smetanu mlékem. Ztratíte tím to kouzlo v chuti :)
Nejnovější komentáře