Na přání …

Co budeme potřebovat: (4 porce)

  • 6-7 středních brambor
  • 2 větší mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru
  • 200 ml smetany (31%)
  • 50g jemně nastrouhaného parmazánu (gran moravia)
  • sůl

Postup:

Brambory i zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky (čím větší kostičky, tím déle vaříme).
Nakrájenou zeleninu dáme do dostatečného množství osolené vody a uvaříme do měkka.  Nevaříme zbytečně dlouhou – čím déle se vaří, tím je chuť mdlejší.
V okamžiku kdy jsou brambory uvařené (zelenina může být maličko tužši), tak zcedíme a ručně rošťoucháme (můžeme použít i lis na brambory).
Postupně za pomoci ruční metly zašleháme teplou smetanu.
Na závěr zašleháme ještě nastrouhaný parmazán.

Rady a triky:

Nesnažte se vytvořit velejemné pyré, tato kaše má být trochu rustikální a malé kousky kořenové zeleniny jsou zde žádoucí.
Samozřejmě lze zeleninu uvařit i na páře a chuť bude ještě výraznější.
Nejedná se o dietní jídlo, tak se nesnažte nahrazovat smetanu mlékem. Ztratíte tím to kouzlo v chuti :)

 

Share This