Jednoduchá klasika, kterou zvládne opravdu každý.

Co budeme potřebovat: (4 koláče s průměrem 30 cm)

  • 3 žloutky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 45 g moučkového cukru
  • 140 ml mléka
  • 65 g másla
  • 25 g kvasnic
  • špetku soli

na náplň:

  • 300 – 400 g švestkových povidel
  • 150 ml smetany
  • 1 pl rumu
  • 100 g strouhaného perníku

Postup:

Z lednice vyndáme máslo a necháme změknout.
Ohřejeme mléko jen tak, aby bylo vlažné.
Do poloviny mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 1 PL cukru.
Na teplém místě necháme vzejít „kvásek“.
Mezitím si navážíme mouku a přidáme do ní špetku soli.
Máslo utřeme spolu se žloutky a zbylým cukrem do hladkého krému – pěny.
K vaječnému krému přidáme kvásek a zbylé mléko a promícháme.
Postupně přidáváme mouku a mícháme těsto (u robota s hnětacím hákem na rychlost č. 2)
Těsto dobře prohněteme a zakryjeme v míse folií nebo utěrkou a necháme kynout.
Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem – většinou to trvá něco přes hodinku – záleží na teplotě, vlhkosti atd.
Během doby, kdy nám kyne těsto, tak si dáme do kastrolu povidla se smetanou a rumem a pomalu zahříváme a rozmícháme na hustou povidlovou kaši.
Těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme základ na koláč silný cca 3 – 4 mm.
Na vyválené koláče namažeme vrstvu povidel – pěkně až na kraje a zasypeme bohatě stouhaným perníkem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 celsiusů 13 -15 minut.

Povidlový frgál s perníkem

Povidlový frgál s perníkem

Rady a triky:

Po upečení by měla vrstva náplně přibližně stejně vysoká jako těsto.
Náplň lze zvýraznit přidáním kapky kvalitního vanilkového aroma.
Můžete vyzkoušet i jiné náplně, ale tato je jen těžko překonatelná …

 

Share This