špagety se soté ze sušených hub

špagety se soté ze sušených hub

Ideální zimní večeře hotová za 20 minut. Co budeme potřebovat:  300g špaget (na 2-3 porce) 3 hrsti sušených hub 1 malou cibuli (nebo dvě mladé zelené) 1 stroužek česneku 250 ml smetany sůl, pepř, kmín 2PL olivového oleje Postup: Houby si namočíme alespoň hodinu předem...

Nudlový nákyp

Nudlový nákyp

Co budeme potřebovat: 500g těstovin (ideálně domácí nudle z jedné dávky) 250g měkkého tvarohu 200ml smetany ke šlehání 4-5 vajec 5PL cukru kompotované broskve (švestky apod.)  v sezóně samozřejmě čerstvé oboce 2PL medu kousek másla na vymazání zapékací nádoby sůl...

Těstoviny a hříbky na másle

Těstoviny a hříbky na másle

V jednoduchosti je síla a krása. Snad moje nejoblíbenější těstovinové a houbové jídlo .. Co budeme potřebovat (4 porce): 300g kvalitních těstovin (ideálně domácí) 500 -600g čerstvých hřibů 1 cibule 70g másla 1ČL kmínu sůl, pepř Postup: Těstoviny uvaříme al dente v...

Kachní drůbkové risotto

Kachní drůbkové risotto

Co budeme potřebovat: 2 krky + 2 křídla z kachny (případně skelet) 300g kachních žaludků 200g kachních srdíček 200g kachních jater 1 mrkev 1 petržel 1 menší cibuli 3 kuličky nového koření 5 kuliček pepře, sůl na 3-4 porce rissota: 200g rýže  Arborio či Carnarolli 2...

Těstoviny s bazalkovou omáčkou

Těstoviny s bazalkovou omáčkou

Co budeme potřebovat: 300g kvalitních semolinových špaget (či těstovin libovolného tvaru) 100g parmazánu 100g kvalitní anglické slaniny nebo panchety 50ml olivového oleje 2 stroužky česneku 200ml smetany čerstvou bazalku asi tak 40 větších lístků 50g slunečnicových...

Risotto Parmigiano (základní parmazánové rissoto)

Risotto Parmigiano (základní parmazánové rissoto)

  Od tohoto receptu se odvíjí většina mutací rissota  Co budeme potřebovat: 200g rýže  Arborio či Carnarolli 2 šalotky 200ml suchého bílého vína 1litr kuřecího vývaru 100g parmazánu 80g másla  Postup: Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu...

Risotto Milanese (šafránové)

Risotto Milanese (šafránové)

Co budeme potřebovat:      200g rýže vhodné na rissoto (kulatozrnná, u nás nejdostupnější Arborio) 2 šalotky 200ml suchého bílého vína 1litr kuřecího vývaru 100g parmazánu 80g másla šafrán  Postup: Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu másla....

Bramborové nočky

Bramborové nočky

Co budeme potřebovat: 700g brambor uvařených ve slupce 200g hrubé mouky nebo krupice 2 vejce Postup: Uvařené brambory oloupeme a a nameleme na ručním mlýnku (ideálně dvakrát) pokud nemáme mlýnek, tak protlačíme ručním lisem na brambory nebo nastrouháme na jemno....

Základní recept na domácí těstoviny

Základní recept na domácí těstoviny

Co budeme potřebovat: (česká verze 4 porce) 250 g hladké mouky 2 vejce + 1 žloutek Co budeme potřebovat: (italská verze 4 porce) 300 g mouky semolina (s vysokým obsahem lepku) 2 vejce + 1 žloutek 3 čl olivového oleje Postup: Suroviny promícháme v míse Dáme na vál a...