Přemýšlíte občas nad tím jak dosáhnout pěkně vypečeného a šťavnatého kolínka? Zkuste to třeba takto …

Co budeme potřebovat:

Kolínka pečená v černém pivě

  • dvě malá vepřová kolínka (jsou to ta levnější)
  • 500ml černého piva
  • 1ČL dijonské hořčice
  • 1ČL medu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1ČL soli
  • 1ČL kmínu
  • 1 cibule
  • 3 litry vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3ČL soli
  • 1 bobkový list,  10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 chilli papričku
  • 1PL octa
Postup:

Ze surovin v druhém sledu (voda, sůl, ocet, koření, česnek)  si vytvoříme lák, dobře promícháme a umístíme do něj očištěná kolínka.  Necháme ležet v chladnu 12 -24 hodin (ani déle určitě nevadí).
Poté jak to je, tak to dáme na oheň a kolínka v láku vaříme cca 45 min.
Lehce povařená kolínka přesuneme do pekáče, do kterého jsme na dno dali nakrájenou cibuli.
Černé pivo smícháme s medem, prolisovaným česnekem, kmínem, solí a hořčicí. Dobře promícháme a zalijeme tím kolínka.
Pečeme ve vyhřáté troubě zakryté dvě hodiny na 165 celsiusů (občas přelijeme šťávou ve které se to peče)
Poté pečeme na stejnou teplotu hodinku odklopené.
Následně zvedneme teplotu na 200 celsiusů a dopečeme dalších 45 -60 minut.  Pravidelné přeléváme výpekem (co 10 minut).  Výpeku je v této době již málo a má konzistenci  blížící se lepkavému krému.  Krásně se s tím glazuje.

K čemu se hodí:
  • čerstvý kváskový chléb, křen, hořčice, kyselé okurky atd..
  • knedle a kysané zelí
  • dobré pivo
Rady a triky:

Pokud potřebujete bezlepkovou verzi tak pozor na použité pivo !
Není od věci po povaření kolínek tato rozříznout z jedné strany až ke kosti.  Sice se přijde maličko o šťávu z masa, ale maso zase daleko lépe přijme ochucení ze zálivky.
Nebuďte líní a kůži si dokonale očistěte za pomoci přímého plamenu.
Kde nemá rád lehce nasládlé úpravy, tak může med úplně vynechat, ale tato verze je opravdu velmi jemná a medu může být naopak klidně i více, když to máte rádi.  Stejně jako množství chilli papriček je na vás :)  Tato úprava není nijak výrazně pikantní.

Share This