Co budeme potřebovat:             
  • 800g hovězí líčka
  • 300g kořenové zeleniny (množstí mrkve = petržel + celer)
  • 100g kořenové zeleniny na ozdobu (převážně mrkev)
  • 1 velká cibule
  • 2PL rajčatového protlaku
  • 2PL povidel
  • 400ml červeného vína
  • 3PL oleje
  • 100g másla
  • sůl, pepř
Postup:

Líčka očistíme a nakrájíme zešikma na plátky silné cca 1 cm.  Osolíme, opepříme a opečeme na oleji v hluboké pánvi či kastrolu se silným dnem.
Zatažené maso vyjmeme z pánve a necháme stranou.
Do pánve přidáme polovinu másla a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (300g).
Restujeme asi 4 minuty a přidáme nakrájenou cibuli, doděláme do zlatova.
Přidáme rajčatový protlak a povidla a zarestujeme ještě asi minutku.
Přilijeme červené víno, necháme zredukovat asi o třetinu a přidáme do základu opečená líčka.
Dusíme na mírném plameni za občasného zamíchání do měkka (1,5 – 3 hodiny podle použitého materiálu – vyzrálé maso je hotové rychleji atd.)
Když jsou líčka hotová, tak je opatrně vyjmeme .
Výpek přecedíme (jemně propasírujeme) a zredukujeme na požadovanou konzistenci. Dochutit můžeme solí, pepřem, povidly.  Pokud budeme přidávat červené víno, tak je potřeba ho znovu odvařit.

Kořenovou zeleninu na ozdobu si nakrájíme na tenké plátky (do 1mm) a opečeme lehce na másle. Je ideálně, když zelenina ještě křupe.

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Hovězí líčka mohou samozřejmě nadradit líčka telecí a pokrm bude celkově jemnější.  Toto maso se stále schání poměrně obtížně a lze ho nahradit kližkou nebo karabáčkem. Výsledek není sice identický, ale i tak je to výborné.
Pokud se nám nechce líčka dusit na sporáku, tak je v okamžiku, kdy je vrátíme do hotového základu, můžeme dát do trouby na 130 celsiusů na cca 3-4 hodiny.
Zeleninu do výpeku nemixujte, jen velmi lehce propasírujte.  Pokud budete mixovat, tak výpek bude matný a hodně světlý.

Share This