Co budeme potřebovat: (cca 6 porcí)

Žemlovka


  • 6 starších housek, rohlíků nebo klidně i loupáky briošky apod.
  • 2 vajíčka
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 jablka
  • 2PL cukru
  • 30 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 ml smetany
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1ČL skořice
  • hrst rozinek (ideálně marinovaných v dobrém rumu či oblíbeném likéru)
  • 300 ml mléka
  • 1-2 PL rumu
Postup:

Pečivo nakrájíme na plátky silné 0,5 -1 cm.
Vhodnou zapékací nádobu vymažeme máslem.
Zbytek másle hodíme na pánev a osmahneme si na něm oloupaná jablka, nakrájená na tenké plátky s cukrem a skořicí.  Restujeme jen velmi krátce – necháme provonět.
Tvaroh vyšleháme spolu se smetanou, 1 žloutkem, vanilkovým cukrem a rumem.
Nakrájené pečivo namáčíme v mléku s 1 žloutkem, každá strana alespoň 3 vteřiny a skládáme do vymazané nádoby.
Na vrstvu pečiva rozprostřeme jablka s cukrem.  Dále pomažeme vyšlehaným tvarohem, do tvarohu poházíme rozinky.
Následuje druhá vrstva pečiva namočeného v mléku.
Pokud nám zbyde trochu mléka se žloutkem, tak tím přelejeme horní vrstvu rohlíků.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů 25 -30 minut.

Rady a triky:

Ze zbylých bílků můžeme ušlehat sníh a udělat z něj nahoru čepičku, případě sníh vmíchat do tvarohu.
Někdo má raději více tenkých vrstev (tedy celkem 3 z pečiva)  v tom případě krájejte plátky maximálně 0,5cm.
Do žemlovky můžete přidat i různé oříšky, případně jablka nahradit oblíbeným čerstvým i kompotovaným ovocem.
Také občas děláme verzi bez tvarohu, ale tvarohová je u nás oblíbenější…

 

Share This