Rillettes de Connerré je naprostá klasika, která vám ve finále může připomínat staré dobré časy vepřového ve vlastní šťávě …

Co budeme potřebovat:
  • 2kg vepřového masa (plec, krkovice, kýta  – klidně kombinace všeho, nebo jen plecko jak to dělávám já nejčastěji)
  • 1,3 -1,5kg syrového vepřového sádla
  • 300g vepřových kůží (jde to i bez nich, ale s nimi je to lepší)
  • 1,5 PL soli
  • pepř, kmín
  • 750ml vody

⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.

⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.

Postup:
  • Sádlo nakrájíme na kostky 3×3 cm, maso na kostky ještě maličko větší.
  • Nakrájené sádlo dáme do hrnce a necháme pomaličku škařit.
  • V okamžiku, kdy sádlo pustí „tekutinu“ a škvarky začnou chytat barvu, tak  postupně vmícháme nakrájené maso.
  • Zalijeme vodou , promícháme a necháme hodinu probublávat.
  • Poté ubereme výkon našeho tepelného zdroje na minimum, hrnec zakryjeme pokličkou a táhneme 3 hodiny.
  • Po 3 hodinách přidáme sůl a je také správná doba  na kůže.  Pokud je chceme ponechat ve výsledném produktu, tak je nakrájíme na drobné 0,5cm kostičky (podotýkám, že to nejde úplně snadno).
  • Případně můžeme nechat kůže vcelku a po uvaření je vyndat děrovanou naběračkou, nechat vychladnout a následně nakrájet či pokud je nechceme nechat v rillettes, tak je vyhodíme (svou práci už tam udělaly).

DSC_6108

  • Na mírném plameni necháme probublávat další 2-3 hodiny bez pokličky.
  • Nakonec dochutíme pepřem a pokud chceme i kmínem,  promícháme , odstavíme z plotny a necháme chvilku odležet.
  • Následně rozdělíme do vhodných nádob (zavařovací sklenice, misky, nádoby na paštiky apod.. )
  • Nejdříve se snažíme dávat do sklenic maso (dobrá je děrovaná naběračka) a až následně zalít sádlem, aby bylo vše pěkně potopené.
  • Po vychladnutí nádoby zakryjte a dejte do lednice.  Vydrží vám tam v pohodě i několik týdnu, ale upozorňuji, že Rillettes způsobuje závislost!
K čemu se hodí:
  • čerstvý kváskový chléb, nať z mladé cibulky, kyselé okurky
  • topiny a toasty
  • bagety
  • nové brambory a ohřáté rilletes to je božská mana :)
Rady a triky:

Pokud nemáte dostatek času, tak se do této přípravy nikdy nepouštějte, nedá se ošidit.
Pokud vám zbyde sádlo, tak ho rozhodně nevyhazujte (koblihy bych na něm nesmažil) ale rozhodně bude mít široké spektrum využitelnosti.

 

Share This