Toto soté je u nás velmi oblíbené. Běžne se dělá z telecí kýty, hovězí svíčkové, králičího hřbetu, vepřové panenky,

Voňavé soté z králičího hřbetu

krůtích prsou či kuřete – vždy je to skvělé :)

Co budeme potřebovat (4 porce):
  • 600 g masa (viz výše)
  • 1-2 jablka
  • 2PL cukru
  • 30g másla
  • 200ml smetany
  • 200ml bílého vína
  • 1PL hladké mouky
  • 1ČL čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • 1PL oleje
Postup:

Maso si nakrájíme na nudličky či jiné vhodné útvary, které nám vyhovují.  Osolíme ho,

soté s jablkem ze svíčkové se šafránovou rýží

opepříme.
Na rozpálenou pánev dáme tochu oleje a maso zprudka opečeme (stačí cca 2 minuty)
Přilejeme víno a přidáme tymián.
Necháme odvařit cca na 1/3 objemu tekutiny (třeba u rissota se nechává víno odvařit zcela, zde je žádoucí, aby nějaká tekutina zůstala)
Přidáme smetanu ve které máme rozmíchanou mouku. Provaříme s masem cca 10 -15 minut.
Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky (hrana cca 1,5cm).
Nakrájená jablka zakápneme citronovou šťávou a obalíme v cukru.
Na druhé pánvi rozehřejme máslo a necháme na něm jablíčka opéct – zkaramelizovat.
Zkaramelizovaná jablka a se zbylým máslem vlijeme do soté.
Promícháme a můžeme servírovat.

K čemu se hodí:
  • rýže na všechny způsoby
Rady a triky:

Výsledkem je jemné soté s výraznou vůní  i chutí vína a tymiánu.  Celkově je jídlo maličko nasládlé a skvěle ladí s rýží.
Pokud máte rádi více „omáčky“ tak můžete zároveň se smetanou přidat 200ml vývaru.
Jablka netrapte na másle zbytečně dlouho, ať nejsou měkká a máslo se nepřepálí.
Nejčastěji máme toto jídlo samozřejmě z kuřete, je to taková záchranná brzda.  Ovšem původně jsem to dělal jen z telecího …
Do základu můžete dát cibulku na jemno či bílou část pórku, nic tím nepokazíte.  Já ale nejčastěji preferuji tuto čistou verzi pouze s jablkem.

Share This