Co budeme potřebovat:   

rostbeef z vyzrálého krku se salátem z karamelizovaného fenyklu, pomeranče …


  • 2 menší fenykly
  • 2 pomeranče
  • malou hlávku římského salátu (klidně mix salátů – polníček, rukola, leďák)
  • 1PL třtinového cukru
  • 1PL kvalitního balzamica
  • 10-15 cherry rajčat
  • sůl
  • 2PL olivového oleje
  • maso na rostbeef (v tomto případě 600g vyzrálého krku)
  • 1PL dobré hořčice
  • 1PL olivového oleje
  • drcený pepř
  • sůl
Postup:

Fenykl očistíme, rozkrojíme v půlce, vykrojíme spodní část (trojúhelník) tvrdého košťálu a fenykl nakrájíme na cca 1mm silné plátky.
V pánvi rozehřejeme část olivového oleje , přidáme fenykl, lehce osolíme a po minutě přidáme třtinový cukr.
Karamelizujeme cca 3-4 minuty a následně přidáme balzamico , necháme minutku odvařit.
Přilijeme fresh z jednoho pomeranče a zredukujeme šťávu na polovinu.
Takto nachystaný fenykl necháme vychladnout (může být klidně vlažný) a smícháme ho s očištěným natrhaným salátem, rajčaty a druhým vyfilírovaným pomerančem.
Na závěr prokápneme zbytkem olivového  oleje.

pěkný kousek vyzrálého krčního filetu

Maso očistíme, opláchneme a osušíme.  V hmoždíři si rozdrtíme cca 15 -20 kuliček pepře, Přidáme k tomu 1PL olivového oleje a 1PL hořcice.  Touto směsí maso protřeme a necháme 1-2 hodiny odležet v chladu.
Na perfektně rozehřátou pánev kápneme olivový olej a dáme na něj maso opatlané ve směsi.  Při opékání maso osolíme.
Maso opékáme z každé strany 3 minuty.  Následně umístíme maso do vyhřáté trouby na 160 celsiusů na 16 -17 minut.
Po upečení maso přendáme na nahřátý talíř, zakryjeme alobalem a necháme cca 15 minut odpočívat.
Poté maso krájíme velmi ostrým nožem na tenoučké plátky.

Rady a triky:

Snad mi prominete, že sem dám i tag bezmasé, ale salát je výborný sám o sobě a jen jsem nechtěl dělat dva kraťoučké recepty.
Rostbeef se samozřejmě hodí k br. kaši, k novým bramborám, k bagetce, k domácí majonéze atd…
Hlavně nezapomeňte na dobré víno.
Doba pečení je závislá hlavně na velikosti a výšce vámi zvoleného masa.

Share This