Chřestový krém

Co budeme potřebovat: (4 porce) 700 g bílého chřestu 1 menší cibule 100 ml bílého vína 200ml smetany 40g másla šťáva z 1/4 citronu sůl, pepř Postup: Chřest nejdříve dobře oloupeme.  Pokud tuto činnost podceníte, tak nebude krém hladký a mezi zuby vám budou zůstavat...

Krém z medvědího česneku

Co budeme potřebovat:    150g medvědího česneku 100g brambor (dvě menší) 200 ml smetany 600ml kuřecího vývaru sůl, pepř 1 menší cibule (šalotka) 100ml bílého vína 40g másla Postup: Na másle lehce orestujeme cibulku. Přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, minutku...

Polévka z červené řepy

Nebojte se toho, stojí to za vyzkoušení ... Co budeme potřebovat:   500-600 g červené řepy 1/2 malého fenyklu (případně fenyklová zrníčka) 1 cibule 2 stroužky česneku 1 PL třtinového cukru 1 ČL tymiánu trochu čerstvého kozího sýru nebo 100 ml smetany na ozdobení...

Hovězí vývar

Ač je to k nevíře, tak se mě často lidé ptají, jak docílit dobrého vývaru ... Co budeme potřebovat: 700g oháňky (žebra) 1 kus větší kosti (kloubové, morkové) 250 -400g 1 malé rajče 1 malá cibule 1 stroužek česneku 2 menší mrkve, 1 petržel a kousek celeru 6 kuliček...

Polévka skoro Boršč

Co budeme potřebovat:        500g zelí 150g fazolí 500g uzeného (ideálně žebra) kousek (stačí 200g) tučnějšího vepřového 150g pikantnější klobásky 2 velké brambory 1 menší červená řepa 1 velká mrkev, 1 menší petržel a kousek celeru 1 bobkový list , 5 kuliček pepře, 3...

Vichyssoise alá Maty

Nevím zda používat tento název. Poprvé jsem samozřejmě vařil tuto polévku tradičně z porku, brambor a smetany, ale postupem času jsem přidával i jiné suroviny ... Co budeme potřebovat:   50g másla 150ml  bílého vína litr vývaru (ideálně kuřecí, ale pro maso nejedlíky...

Rybí polévka

Tato polévka má výraznou mrkvovo máslovou chuť  perfektně sladěnou s chutí ryby.  Tuto úpravu si rádi dají i ti, kteří nemají rádi výrazné rybí polévky - vyzkoušeno mnohokráte. Co budeme potřebovat: Hlavu + skelet z kapra Jikry (jen ten kdo je má rád) 300g mrkve 100g...

Brokolicový krém

Pokud zaměníte brokolici za květák, tak máte luxusní květákový krém :) Co budeme potřebovat:            1 velká brokolice 1,5l vody 100ml smetany 100g čerstvého tvarohového sýru (lučina gervais) 1 stroužek česneku sůl, pepř, muškátový květ Postup: Brokolici očistíme,...

Kulajda

Co budeme potřebovat: 1 l hovězího vývaru 100 ml smetany 300-400 ml mléka 2-3 PL hladké mouky 1-3 PL octa 50 g másla sůl, pepř snítka kopru 100 -150 g sušených hub namočených ve vodě 3 větší brambory 1 cibule slanina, nebo 2 PL sádla (másla) 100 ml octa vejce Postup:...