salát alá Coleslaw

salát alá Coleslaw

Rychlé, jednoduché a dobré.  Děkuji Áje za předvedení, jak dobře to může fungovat v červené variantě :) Co budeme potřebovat: (6 - 8 porcí) 1/2 hlávky menšího zelí (červené nebo bílé) 1/4 hlávky čínského zelí 1 velkou cibuli 3 stonky řapíkatého celeru 3 větší mrkve 2...

Rohlíky

Rohlíky

maličko upravený recept, který jsem našel vytištěný doma, ale určitě je to základ někde z internetu :) Nakonec co chcete vymýšlet u rohlíků :) Co budeme potřebovat: ( 10 rohlíků) 500 g hladké mouky 280 ml vlažné vody 30 g sádla 2 ČL soli 1 ČL cukru (případně sladěnka)...

Vepřová líčka na zázvoru a medu

Vepřová líčka na zázvoru a medu

Co budeme potřebovat: (4 porce) 800 g vepřových líček 1 cibule 2 stroužky česneku 2 PL rajčatového protlaku 5 PL vepřového sádla 40 g čerstvého zázvoru 1 - 2 PL medu 1 větší mrkev, petržel a kousek celeru 20 g másla 200 ml bílého suchého vína sůl, pepř, kmín a 1...

Vánočka máslová

Vánočka máslová

Receptů na vánočky je spousta, ale tento nám opravdu vyhovuje a hlavně chutná ... Co budeme potřebovat: (1 obrovská na štorc, nebo 2 malé) 350 g hladké mouky 350 g polohrubé mouky 150 g másla 100 g cukru krupice 350 ml mléka 33 g kvasnic ( cca 3/4 kostky) zrníčka z...

Dalamánky – kvásková verze

Dalamánky – kvásková verze

Co budeme potřebovat: 270 g žitného kvásku 140 ml vody 170 g hladké mouky 110 g chlebové pšeničné 50 g pohanky (alternativně pšeničné celozrnné) 1 čl soli 1 čl kmínu něco na posyp Postup: Do kvásku (jak pracovat s kváskem najdete zde) přidáme vodu a rozmícháme....

Čokoládový dortík se švestkami v cognacu

Čokoládový dortík se švestkami v cognacu

Je jedno jestli tomu říkáte dortík, souffle nebo puding ... Co budete potřebovat: 150 g kvalitní čokolády (min 70%) 100 g másla 100 ml smetany 100 g cukru 100 g hladké mouky  4 vejce 2 PL kakaa 6 -10 sušených švestek marinovaných v cognacu Postup: Oddělíme cca  15 g...

Kapusta křupavá

Kapusta křupavá

žádné rozvařování, žádné zahušťování Co budeme potřebovat(4 porce): 1 malá kapusta (1/2 velké) 1 cibule 1-2 stroužky česneku 50 g másla 100 g domácí uzený bůček (dobrá anglická slanina) sůl, pepř   Postup: Kapustu očistíme, rozpůlíme a vyřízneme tuhý košťál....

Špagetová dýně s rajčaty

Špagetová dýně s rajčaty

Co budeme potřebovat(4 porce): 1  špagetová dýně 6 rajčat 2 stroužky česneku 5 PL olivového oleje 8 listů bazalky hrst petrželové natě 50 g parmazánu 1 PL cukru sůl a pepř Postup: Dýni opláchneme, podélně rozřízneme na poloviny a polévkovou lžící vydlabeme semínka....

Borůvkový cheesecake

Borůvkový cheesecake

Není to ani cheesecake ani tvarožník apod.  ale to je vlastně jedno ... Co budeme potřebovat (dortová forma 26 cm): Na korpus: sušenky 300 g (ideálně máslové) 110 g másla Na krém 1: 400 g měkého tvarohu 300 g smetany ke šlehání 250 g borůvek 130 g moučkového cukru 6...

Kachna pečená

Kachna pečená

nic objevného, jen připomenutí jak dobře upéct kachnu bez konfitování ... Co budeme potřebovat: kachna - ideálně 2,4 -2,6 kg sůl, pepř, kmín alternativně 2 jablka, 1 cibule 1 stroužek česneku, čerstvé byliny Postup: Kachnu očistíme, odřízneme křídla (necháme jen první...

Paprikáš – vepřový

Paprikáš – vepřový

Co budeme potřebovat: (4 porce) 700 g vepřová plec 1 velká cibule 6 čerstvých paprik (ideálně různobarevné) 2-3 PL sladké papriky 1 malá chilli paprička 2 stroužky česneku 2 PL hladké mouky 3 PL zakysané smetany 2PL vepřové či kachní sádlo sůl a pepř, 1/2 ČL kmínu 2...

Bramborová kaše s kořenovou zeleninou

Na přání ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 6-7 středních brambor 2 větší mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru 200 ml smetany (31%) 50g jemně nastrouhaného parmazánu (gran moravia) sůl Postup: Brambory i zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky (čím větší kostičky, tím...

Hovězí srdce na smetaně

Hovězí srdce na smetaně

Co budeme potřebovat: (4 porce) 1 kg hovězí srdce (po očištění zůstane tak 700g) 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibule, 1 stroužek česneku 1 citron 50 g másla nebo 50 ml ol. oleje 30 ml oleje sůl,  6 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření  1 bobkový list 1 PL...

Špagety s grilovanou cuketou

Špagety s grilovanou cuketou

Toto není žádná itálie, je to taková letní, osvěžující, ale i sytá záchranná brzda ... Co budeme potřebovat: balíček kvalitních špaget 2 střední cukety 2 stroužky česneku chilli paprička 70g másla 1PL olivového oleje 80g parmazánu šťáva z 1/2 citronu 1/2 - 1 ČL kmínu...

Kynutý koláč – švestkový

Kynutý koláč – švestkový

Co budeme potřebovat:   Na žmolenku: 100 g změklého másla 80 g cukru krupice 80 g hrubé mouky 80 g polohrubé mouky Na koláč: klasický pekáč, výška těsta1,5 cm + /těsto do 1 cm 400 g hladké mouky / 260 g 65 g cukru krupice/ 40 g 25 g kvasnic  / 15 g 1 kg švestek 2...

Zeleninové placky

Zeleninové placky

fantazii se meze nekladou ... Co budeme potřebovat: 150 g čerstvého zelí 150 g brokolice 100 g mrkve 100 g celeru 150 g dobrého uzeného bůčku  (klidně i bez masa) 5 vajíček 3PL hladké mouky  1stroužek česneku sůl, pepř olej nebo sádlo na opékání Postup: Zeleninu...

Salát z bulguru

Salát z bulguru

lehké a osvěžující ... Co budeme potřebovat:(4 porce) 200g bulguru 500ml vývaru (zeleninový, lehký kuřecí) 2 hrsti sekané hladkolisté petržele 1 hrst sekané máty 50ml olivového oleje štáva z 1/2 -1 citronu 1 větší cibule 50ml červeného vinného octu sůl, pepř Postup:...

Kapr na kmíně

Kapr na kmíně

Co budeme potřebovat: (4 porce) filet z kapra (600g) 1ČL kmínu 3 stroužky česneku 1PL oleje 30g másla 3PL hladké mouky, 1/2ČL sladké papriky sůl, pepř Postup: Pokud koupíme celého kapra, tak vykucháme, zbavíme šupin a seřízneme filátka. Pokud kupujete nachystaný kapří...