Co budeme potřebovat:  

Na žmolenku:

  • 100 g změklého másla
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g polohrubé mouky

Na koláč: klasický pekáč, výška těsta1,5 cm + /těsto do 1 cm

  • 400 g hladké mouky / 260 g
  • 65 g cukru krupice/ 40 g
  • 25 g kvasnic  / 15 g
  • 1 kg švestek
  • 2 žloutky / 1 celé vejce
  • 250 ml mléka /130 ml mléka

    Kynutý švestkový koláč

    Kynutý švestkový koláč

Postup:

Nejdříve si ohřejeme mléko tak aby bylo vlažné.
V polovině mléka rozmícháme lžičku cukru, přidáme nadrobené kvasnice a trochu (1PL) hladké mouky.
Necháme vzejít kvásek – trvá to 10 -15 minut.
Během této doby ve zbytku mléka rozmícháme žloutky.
Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, kvásek a mléko se žloutky.
Vypracujeme těsto (ani řídké, ani tuhé).
Necháme kynout asi půl hodiny.
Mezitím si dáme na vál (můžeme i do mísy, ale na válu to jde rychleji)  všechny suroviny na žmolenku.
Rukou vše promneme tak, aby se všechny suroviny propojily (ale netvoříme z toho těsto – mělo by zůstat sypké).
Vykynuté těsto vyklopíme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (pekáč).
Těsto dlaní roztlačíme po celé ploše.
Na těsto naskládáme rozpůlené švestky a zadrobíme žmolenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 195 celsiusů cca 25 minut.

Rady a triky:

Samozřejmě můžete použít jakékoliv sezonní ovoce (mimo sezónu i mražené či kompotované) Pokud chcete aby ovoce zůstalo na povrchu koláče, tak je dobré jej proprášit mouku a až poté opatrně vrstvit na těsto.

 

 

 

Share This