riletka z kachny, to bych mohl jíst stále

toto mám opravdu rád …

Co budeme potřebovat:
  • 1 kachna
  • dvě větvičky tymiánu a pár snítek rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku
  • 400 -700ml bílého vína
  • sůl, pepř
  • dostatek času – u kachní verze cca 5 hodin
Postup:

Kachnu perfektně očistíme, včetně dutiny břišní (vyjmeme i tukové váčky z biskupa), naporujeme na cca 8 dílů.
Jednotlivé díly osolíme, opepříme a vložíme je do hrnce se silným dnem kůží a tučnou částí dolů. Většinou nám to vyjde na dvě vrstvy, takže na první vrstvu dáme tymián, rozmarýn a velmi jemně nakrájený česnek. Zakryjeme druhou vrstvou masa.
Hrnec přistavíme na rozehřátou plotýnku a cca 4-5 minut ohříváme na sucho – kachna pustí trochu tuku.
Následně zalijeme vínem (množství dle chuti, stačí 400ml, ale já vá většinou dám skoro celou lahvinku – jen malou skleničku z ní ochutnám, abych věděl co tam dávám).
Necháme cca 10 minut vařit odklopené, víno se lehce odpaří.  Následně zakryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni táhneme cca 4 hodiny.
Poté opatrně vybereme všechno maso a kosti děrovanou naběračkou.  Maso obereme od kostí a lehce natrháme (nemusíte moc drobně) a vrátíme do kachního sádla ovoněného vínem.
Dále táhneme na mírném plameni odklopené další hodinku – odejde všechna přebytečná tekutina a zůstane jen voňavé sádlo zahuštěné perfektně připraveným masem.
Naplníme do vhodných nádob (zavařovací sklenice, nádoby na paštiku apod..) a maso maličko stlačíme lžící dolů, aby na povrch vystoupilo sádlo.  Tímto se to krásně zakonzervuje.

K čemu se hodí:
  • čerstvé bagety
  • kváskový chléb
  • topinky a toasty
Rady a triky:

Můžete klidně z  masa sundat kůži s tukem, nakrájet jí na drobné díly a předem maličko rozškařit (ale já jsem líný a už to nedělám.
Můžete si přihodit klidně i jiné oblíbené koření, či dokonce pomerančovou kůru (kachna a pomeranče je dobrá kombinace) je to na vaší fantazii, ale já mám rád tento základ co jsem popsal.
Z tohoto množství (kachna cca 2 -2,5 kg ) budete mít ve výsledku jen asi litr luxusního kachního rillettes.
V lednici vydrží klidně měsíc, ale nevěřte tomu, mizí to vždy strašně rychle.
Toto je i super využití pokud děláte často kachní prsa minutkově a na zbytek vám „zůstává“

 

 

Share This