Jedno z mých nejoblíbenějších jídel …

Co budeme potřebovat: 

  • 1kg hovězího masa (ideálně kližka, karabáček nebo líčka)
  • 1 velká cibule
  • 5-7 stroužků česneku
  • pokud je tak nějaká zelenina (já naposledy použil 1 mrkev, 1 petžel a 2 stonky řapíkatého celeru)
  • 1PL povidel
  • 100ml červeného vína
  • 50g másla
  • 3PL oleje
  • sůl, pepřDSC_1197
Postup:

Maso nakrájíme na stejné 2cm silné plátky.
Z jedné strany osolíme, opepříme a opečeme je v hluboké pánvi či hrnci na rozpáleném oleji.  Nejdříve okořenou stranou dolů a při opékání si ochutíme stranu druhou.DSC_1233
Opečené maso dáme bokem a na tom samém oleji restujeme 5 minut drobně nakrájenou cibuli zároveň se zeleninou.
Přidáme cca 2/3 utřeného česneku a promícháme. Za minutu přidáme povidla a červené víno.
Necháme 3 minuty odvařit, vložíme opečené maso a přidáme horkou vodu (tolik aby maso bylo téměř ponořené).
Táhneme na velmi mírném plameni 2-4 hodiny podle toho jaké máme maso. Výsledkem bude krásně měkké maso, ale zároveň ještě musí držet pohromadě.
Maso opatrně vyjmeme ze sosu, přidáme zbytek česneku a pěkně z hrnce za pomocí tuhé stěrky vše odvaříme, aby nezůstalo nic nalepeného na stěnách.
Pokud máme sosu málo, tak ho před přidáním česneku zředíme horkou vodou, nebo v tomto okamžiku již raději vývarem.
Výpek zcedíme přes železné síto a lehce propasírujeme. Zeleninu s cibulí netřeme přes síto, je ji vymáčkneme a síto zespodu otřeme stěrkou.
Čistý sos zredukujeme na požadované množství a konzistenci a zjemníme vmícháním studeného másla.
Dochutit můžeme solí, pepřeme, případně pár kapkami citronové šťávy, což také zvýrazní ostatní chutě.

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Jde to i bez zeleniny, ale s ní získáte tmavší barvu a lepší konzistenci.
Pokud použijete čínský česnek, tak ho tam budete muset dát vagón a stejně to nebude ono.
Červené víno není nezbytné, ale s hovězím si dobře rozumí a barva se tím také upraví k lepšímu.
Osobně mám tuto úpravu hovězího raději než guláš, mohl bych to jíst snad každý den …

 

Share This